Kurkuma mafini

Nekad mi se čini da od tolikih mafina koje pravim, svi su na isti princip, zato gledam da ubacim neki sastojak da baš promeni strukturu. Ako želite da izbegnete gnjecavo testo, gledajte da koristite što manje brašna.
U zamenu neka to bude orah, lešnik, ovsene pahuljice, griz, sve pretvoreno u brašno.
Jedan od tih lepih mafina je i ovaj.
Predivan je. Nije previše sladak, ne ide šećer, od brašna se koristi heljdino koje se tek tek oseti jer je mera taman tolika. Heljdino brašno je gorkasto i ako se pretera sa njim, ume da izdominira i ne bude ukusno.
Ovde se savršeno uklapa i svi sastojci su zdravi i fino idu zajedno.
Može da se jede kao obrok doručak ili večera uz neki fini čaj.
Zanimljivo je to što se u mafine stavlja kurkuma.
Obožavam je i nije mi palo (do sada) na pamet da lagano može i u kolače. Možete je dodati u palačinke, voćne salate, jela od povrća, u rižoto ide fino, kus kus, krompir .. ihaa gde ne : )
Lepo ih oboji a ukus se oseti blago. Kurkuma inače nije jaka po mirisu i ukusu, a izuzetna je.

Kurkuma je glavni sastojak začina curry i upravo zbog nje ima tako lepu žutu boju.
Koristi se i kao prirodna boja pa ako vidite negde na etiketi broj E100 da znate da je to kurkumin, prirodna boja.
Jedna je od najmoćnijih prirodnih lekova.
Jača i neguje organizam, obnavlja crevnu floru, smanjuje nadutost, čisti krv, normalizuje menstruaciju, rešava kožne probleme.
Odlična je kod beljenja zuba (kažu da zaista deluje, na četkicu za zube sipajte prah i perite zube, samo četkica će biti zauvek žuta).
Dobra je kod prehlada (Takozvani zlatni med – u 100g meda sipajte 1 punu kašiku kurkume i dobro promešajte. Koristi se tri dana, prvi dan na svaki sat po pola kašičice, drugi dan na svakih dva sata, treći dan tri puta dnevno).
Izuzetna u saniranju rana i posekotina jer ima snažno antiseptičko i antibakterijsko delovanje (Sipajte prah kurkume direktno na ranu).
Kako razredjuje krv i snižava pritisak, treba voditi računa kod onih sa hemofilijom i hipotonijom.
I još jedan lekoviti napitak “zlatno mleko”, normalizuje probavni sistem, uklanja toksine, poboljšava ten.
Prvo se napravi pasta (dve kašike kurkume naspite u 100ml vode, promešajte i dovedite do ključanja. Kuvati oko osam minuta dok ne postane gusto. Smesa treba da liči na gusti jogurt. Zatim 250ml biljnog mleka prokuvajte i dodajte dve kašike nerafinisanog ulja, sklonita sa vatre, dodajte med po ukusu i jednu kašičicu paste od kurkume. Napravljenu pastu čuvajte u frižideru). Zlatno mleko se pije na prazan želudac (ujutro ili pred spavnje).
Mogla bih još o kurkumi ali ovo je dovoljno da vas nateram da je kupite ako do sad niste : )
Vraćam se na moje sladjane mafine.

12132661_10206925209305241_9205714107791134626_o

Sastojci:

1 šolja oraha (može i sirove semenke suncokreta)
1 šolja ovsenih pahulja
2/3 šolje heljdinog brašna
1 puna kašika kurkume
1 kašika kuzu praha (može i bilo koji drugi zgušnjivač)
1 1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
prstohvat bibera
2/3 šolje biljnog mleka + 2 kašičice limun soka
1/3 šolje suncokretovog nerafinisanog ulja
2 zrele banane
5 svežih urmi (ili 3 kašike meda)
3 kašike čia semenki + 9 kašika vode (ili 3 jaja, takodje može i lan u razmeri čie)
puna šaka bobičastog voća

granola preliv:

1/3 šolje ovsenih pahulja
2 kašike nerafinisanog suncokrketovog ulja
1 kašičica meda

Priprema:

Biljno mleko dobro pomešati sa limunovim sokom (ostaviti desetak minuta).
Čia semenke pomešati sa vodom (ostaviti desetak minuta da se dobije gel).
Kuzu prah (ili gustin) pomešati sa malo vode.
Orahe i ovsene pahulje samleti u brašno.
U činiju pomešati suve sastojke (brašno od oraha i ovsenih pahulja, heljdino brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kurkukumu, so, biber). Uzeti dve kašike tog miksa i posuti po bobičastom voću.
Banane, ulje, mleko, rastopljeni kuzu prah, urme (ili med) izblendati pa sipati u suvu smesu. Lagano promešati, dodati čia gel, dodati voće i lagano sve spojiti.
Sipati u kalupe za mafine.
Granola preliv (pomešati sve sastojke) preliti preko mafina svuda po malo.
Peći na 200 stepeni oko 20 minuta (čačkalicom proverite da li je gotovo, ako ne ostane testo gotovo je).

12087024_10206924708532722_3132213094629266164_o

12095072_10206925123463095_5731350301292964110_o

Leave a comment